Yrttijalkakylpy vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin

Jalat ovat kehomme juuret. Ne kannattelevat meitä läpi elämämme, kantavat koko muun ruumiimme painon. Hoitaessamme jalkojamme, vaikutukset ulottuvat koko kehoomme. Siksikin jalkojen hoito on erityisen tärkeää. Esimerkiksi jalkojen hierominen vaikuttaa piristävästi koko kehon elinvoimaisuuteen!

Vinkkejä jalkojen hoitoon:

  • Pyörittele nilkkoja ja liikuttele varpaita päivittäin. Tämä ei juurikaan vie aikaa, voit tehdä sen esimerkiksi milloin tahansa istuessasi.

  • Hiero jalkoja yrttivoiteella. Jalkapohjat ovat täynnä pisteitä, joiden hierominen vaikuttaa koko kehon terveyteen, elinvoimaan ja vastustuskykyyn.

  • Kävele ulkona paljain jaloin. Tämä aktivoi jalkojen pieniä lihaksia, vahvistaa nilkkoja ja parantaa tasapainoa. Se myös maadoittaa meitä, joka taas vaikuttaa koko kehon ja mielen hyvinvointiin.

  • Kun käytät kenkiä, varmista että ne ovat juuri sinun jaloillesi sopivat. Nykyään ihmisillä on paljon erilaisia ongelmia jaloissa, jotka johtuvat nimenomaan vääränlaisten kenkien käyttämisestä. Paljasjalkakengät ovat hyvä vaihtoehto, nykyään niitäkin on saatavana kaiken värisinä, mallisina ja näköisinä!

  • Nosta iltaisin jalat hetkeksi ylös. Jos mahdollista voit maata lattialla ja nostaa jalat seinää vasten tai tuolille lepäämään. Jalkojen ylös nostaminen elvyttää verenkiertoa, helpottaa mahdollista turvotusta ja avaa tukoksia.

JALKAKYLPY

Jalkakylpy on helppo tapa lisätä koko kehon hyvinvointia, sillä se vaikuttaa laajasti koko elimistöön, varsinkin jos kylpyyn lisätään vielä yrttejä. Yrttijalkakylvyn avulla voi mm.

  • auttaa koko kehoa rentoutumaan ja helpottaa nukahtamista (jos kärsit nukahtamisongelmista, kokeile tehdä jalkakylpy rauhoittavia yrttejä käyttäen illalla ennen nukkumaanmenoa).

  • elvyttää verenkiertoa.

  • auttaa ihoa uudistumaan.

  • rauhoittaa hermostoa.

  • lievittää flunssan oireita tai jopa estää flunssan puhkeamisen.

  • tukea munuaisten toimintaa. Munuaisten toiminta taas vaikuttaa aikalailla koko kehon hyvinvointiin.

  • auttaa kuona-aineita poistumaan tehokkaammin.

  • lievittää lihas- ja nivelkipuja.

Lisäksi eri yrtit tuovat vielä oman hoitavan vaikutuksensa kylpyyn. Lämmin vesi avaa ihohuokosia, jolloin yrttien vaikuttavat aineet pääsevät tehokkaasti imeytymään jalkojen ihon kautta sisään kehoon. Kylminä kuukausina yrttijalkakylvyt ovat ihana tapa elvyttää verenkiertoa, stimuloida munuaisia sekä lisätä lämpöä koko kehoon. Kuumimpaan kesäaikaan taas jalkakypyyn voi lisätä viilentäviä yrttejä. Jalkakylpyjä voi tehdä vaikka joka päivä, mutta jos on ollut laiska kylvettämään jalkojaan, voi ottaa ensin tavoitteeksi tehdä vaikka yhden jalkakylvyn viikossa. Kun huomaat, miten jalkakylvyt vaikuttavat koko kehon hyvinvointiin ja saavat jalat näyttämään ja tuntumaan terveemmiltä, innostut ehkä tekemään kylpyjä useamminkin!

 

Jalkakylvyn perusohje:

2-5 rkl kuivattuja yrttejä tai puolisen litraa tuoreita yrttejä

2 l vettä

Kiehauta yrtit vedessä, anna hautua noin 10-20 min. Siivilöi yrtit vedestä ja kaada siivilöity neste pesuvatiin. Lisää vatiin haaleaa/kylmää vettä sen verran, että kylpy on sopivan lämmin muttei liian kuuma jaloille. Vettä tulisi olla vadissa nilkkoihin saakka. Varaa viereen jo valmiiksi pyyhe johon voit kuivata jalat kylvyn jälkeen. Laita jalat veteen ja nauti niin kauan kun vesi on mukavan lämmintä, noin 5-15 minuuttia. Voit liikutella varpaita ja pyöritellä nilkkoja kylvyssä, niin verenkierto ja lymfatoiminta vilkastuvat ja mm. tukokset pääsevät paremmin avautumaan.

 

Vinkkejä jalkakylpyyn:

  • Jos kaadat jalkakylpyveden ulos kylvyn jälkeen, ei kasveja tarvitse siivilöidä pois!

  • Jos käytät jalkakylpyyn nokkosta tuoreena, lisää se veteen ensimmäisenä ja kiehauta kunnolla, jolloin Nokkosen poltinkarvat menettävät tehonsa. Lisää muut yrtit vasta sen jälkeen, kun olet kiehauttanut Nokkoset.

  • Jos käytät kasvien juuria, kuoria tai siemeniä, voit antaa niiden kiehua hiljalleen noin kymmenisen minuuttia ja sen jälkeen vielä hauduttaa. Lisää mahdolliset muut yrtit vasta, kun olet kiehauttanut ensin juuret.

  • Jos haluat tehdä haudetta useampaan jalkakylpyyn kerrallaan, voit säilyttää sitä jääkaapissa. Viileässä haude säilyy ainakin pari päivää käyttökelpoisena. Näin voit toimia, jos haluat tehdä monta jalkakylpyä samoista yrteistä. Voit lisätä kylmän hauteen vatiin ja kaataa päälle lämmintä vettä niin että kylvystä tulee sopivan lämpöistä.

  • Voit lisätä jalkakylpyyn myös merisuolaa tai epsom-suolaa (noin 2 rkl yhteen kylpyyn). Suola pehmentää ihoa, tehostaa mahdollisen turvotuksen laskemista, rentouttaa lihaksia, lievittää kipuja ja poistaa hienhajua. Kokeile myös virkistäviä sitrushedelmiä (leikkaa tuoreista sitrushedelmistä viipaleita tai käytä kuivattuja viipaleita).

  • Voit käyttää kuivattujen tai tuoreiden yrttien sijasta myös yrttitinktuuraa (eli alkoholiuutetta), laita sitä kylpyvatiin noin 20-40 tippaa.

  • Jos kärsit erittäin heikosta jalkojen verenkierrosta, tee vain haalea kylpy jaloille.

Hyviä yrttejä jalkakylpyyn:

Inkivääri (lämmittävä, ihana etenkin talvella ja flunssakausina, antioksidanttinen).

Kamomilla (rauhoittaa ja rentouttaa, vahvistaa vastustuskykyä, auttaa unettomuuteen).

Kaneli (ihana etenkin kylminä vuodenaikoina, loistava joulun ajan jalkakylpysekoituksiin joita voi antaa vaikka lahjaksi läheisille).

Kanerva (torjuu tulehduksia, auttaa unettomuuteen).

Kataja (elvyttää pintaverenkiertoa, joten ihana etenkin kylminä vuodenaikoina, virkistää, puhdistaa ihoa).

Kehäkukka (vahvistaa vastustuskykyä, hellii ihoa).

Kuusi (virkistää, puhdistaa ihoa).

Laventeli (rauhoittaa, rentouttaa, elvyttää pintaverenkiertoa, auttaa unettomuuteen).

Mesiangervo (lievittää erilaisia kipuja, rauhoittaa ja rentouttaa, flunssan torjuntaan).

Minttu (rauhoittaa, rentouttaa, virkistää).

Mänty (puhdistaa, virkistää, rentouttaa, stimuloi verenkiertoa, joten erinomainen etenkin talvella).

Nokkonen (vahvistaa, virkistää, stimuloi verenkiertoa, vahvistaa vastustuskykyä).

Piparminttu (stimuloi verenkiertoa, virkistää, auttaa ihon kutinaan, viilentää, joten erinomainen kesällä käytettäväksi).

Rohtosalkoruusun juuri (nopeuttaa ihosolujen uusiutumista, antiseptinen, vahvistaa, rauhoittaa ja pehmentää ihoa).

Rosmariini (elvyttää verenkiertoa, joten ihana etenkin kylminä vuodenaikoina).

Ruusu (rauhoittaa, kosteuttaa, antibakteerinen, ihana tuoksu).

Ruusunmarja (auttaa pitämään ihon joustavana, auttaa ruhjeita ja arpia paranemaan).

Siankärsämö (elvyttää verenkiertoa, lievittää kipuja, vahvistaa koko kehoa ja sen vastustuskykyä, flunssan torjuntaan).

Sitruunamelissa (rauhoittaa ja rentouttaa, auttaa unettomuuteen).

Timjami (virkistää).

 

Voit kokeilla jalkakylpyyn myös esimerkiksi Koivua, Vuohenputkea, Poimulehteä, Kultapiiskua, Orvokkia, Kuismaa, Mansikanlehteä, Peltokortetta, Maitohorsmaa, Lehmuksen kukkaa tai Maahumalaa. Kokeile rohkeasti ja löydä omat suosikkisi!

 

Vaihtokylpy

Jos haluat erityisesti tehostaa verenkiertoa, voit kokeilla vaihtokylpyjä, jossa kylmä vesi ja kylmän ja kuuman vaihtelu aktivoi verenkiertoa. Vaihtokylvyssä jalkoja pidetään noin 5 minuuttia kuumassa yrttikylvyssä ja noin 2 minuuttia kylmässä vedessä (tämä voi olla siis ihan pelkkää vettä). Kylpyjä vuorotellaan muutamia kertoja ja lopetetaan kylmään kylpyyn. Voit kokeilla myös 3 minuuttia kuumassa ja minuutin kylmässä. Löydä itsellesi sopivin rytmi kokeilemalla.

 

Muista hoivata jalkoja myös talvella!

Usein kesällä hoidamme jalkoja tunnollisemmin, sillä ne ovat näkyvämmin esillä kuin talvella. Talvella kuitenkin jalkojen hoito on erityisen tärkeää. Kasvit kuljettavat syksyllä elinvoimansa juuriin, johon se varastoituu talven ajaksi. Vahvat juuret ovat elinvoimaisen ja terveen kasvin edellytys. Myös meidän tulisi hoivata juuriamme, eli jalkojamme, erityisellä hellyydellä varsinkin koko kylmän vuodenajan. Talvella olisikin suotuisaa tehdä esimerkiksi kuumia jalkakylpyjä ja hieroa jalkoja lämmittävillä yrttiöljyillä.

Kokeile jalkakylpyä myös ensiavuksi alkavaan flunssaan! Tee kuuma jalkakylpy esimerkiksi Siankärsämöstä ja Mesiangervosta heti flunssaoireiden ilmaannuttua. Hiero jalat vielä lämmittävällä yrttiöljyllä tai -salvalla ja varmista jalkojen lämpimänä pysyminen esimerkiksi villasukilla.

KUUN RYTMISSÄ

Jos haluat seurata Kuun liikkeitä ja käyttää hyödyksi parhaat ajankohdat jalkojen hoidossa, tässä muutama vinkki:

  • Kasvavalla Kuulla (eli uudesta kuusta täysikuuhun) jalkakylvyn hoitavat aineet imeytyvät kylvystä kehoon.

  • Vähenevällä kuulla (eli täysikuusta uuteen kuuhun) jalkakylpy puhdistaa kehoa. Tällöin erityisesti kannattaa lisätä suolaa kylpyvatiin.

  • Parhaat jalkojenhoitopäivät ovat silloin kun Kuu on Kalojen tähtimerkissä, sillä Kalat herkistävät jalkojen alueen kehossamme.

Edellinen
Edellinen

Kurkuma ihonhoidossa

Seuraava
Seuraava

Kombuchan valmistus