Koivunmahla

Malja Keväälle!

Keväällä elämänenergia lähtee virtaamaan, niin meissä itsessämme kuin ympärillä olevissa puissakin. Puissa tätä elämäneliksiiriä kutsutaan mahlaksi, jota voimme (kohtuudella!) valuttaa myös omaan käyttöömme. Mahlan nauttiminen keväällä voi auttaa meitä herättelemään omaa kehoamme eloon pitkän pimeän talven jälkeen. Koivu on yleisimmin tunnettu puu mahlan valutuksessa.

Koivunmahla

Mahlan parantavat ominaisuudet on tunnettu Suomessa jo satoja vuosia, ja ennen vanhaan sitä käytettiinkin kansanlääkinnässä moniin eri vaivoihin. Mahla on suurimmaksi osaksi vettä, mutta se sisältää myös hiven- ja kivennäisaineita. Niitä on mahlassa melko vähän, mutta ne ovat nopeasti imeytyvässä muodossa.

Milloin?

Mahlaa voi kerätä ainoastaan alkukeväästä. Keräämisen voi aloittaa kun lumipeite alkaa sulaa ja keruuaika päättyy kun puut alkavat käyttää mahlavarastojaan lehtien kasvattamiseen. Tämä aikaikkuna on tyypillisesti noin 3-5 viikkoa, riippuen kevään laadusta ja lämpötiloista.

Keräyspaikka

Mahlan valutus ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten mahlaa voi valuttaa ainoastaan omalla maalla kasvavista puista, tai maanomistajan luvalla muiden mailta. Kysy lupa myös itse puulta <3 Mahla saattaa kerätä raskasmetalleja, joten puhdas keräyspaikka on myös tärkeä.

Miten?

Poraa koivun runkoon pari senttiä syvä reikä, hieman yläviistoon. Työnnä reikään joko pilli tai puhdas muoviletku. Pillin/letkun toinen pää tulee luonnollisesti astiaan johon mahlaa valutetaan. Astiassa on hyvä olla jonkinlainen kansi/suoja, jottei roskat ja ötökät lennä mahlan joukkoon. Kun valutus lopetetaan, reikä tukitaan sopivalla oksanpalalla. Jotkut tosin sanovat, että reikää ei tarvitse tukkia, sillä puu korjaa itse itsensä. Tämä on siis jokaisen itse päätettävissä. Mahlaa voi myös kerätä katkaisemalla oksan, laittamalla katkaistun oksan pään pulloon ja sitomalla pullon siihen tiukasti kiinni.

Säilytys

Mahla pilaantuu helposti ja nopeasti. Siirrä mahla heti valutuksen jälkeen viileään kellariin tai jääkappiin. Siellä mahla säilyy hyvänä pari vuorokautta. Mahlan voi myös pakastaa.

Hapatus

Mahlaa voi myös hapattaa, jolloin se säilyy pitkään viileässä. Mahlapulloon laitetaan mustaherukan oksa, tai parikin. Mustaherukan maitohappobakteerit aloittavat käymisen mahlassa. Korkilla suljettu pullo siirretään jääkaappiin tai kellariin. Hapatettu mahla maistuu raikkaan herukkaiselta.

Ulkoinen käyttö

Mahlaa voi käyttää myös ulkoisesti. Kokeile mahlaa esimerkiksi kasvovetenä (laita pieneen suihkepulloon ja sumuttele kasvoille kevään energiaa, mutta muista että säilyy jääkaapissa vain muutaman päivän!), tai hiushuuhteena hiustenpesun jälkeen.

Halauksin,

Susanna

Edellinen
Edellinen

Kombuchan valmistus

Seuraava
Seuraava

Teetä lepän kävyistä